Voeding

Geen dieet maar voor iedereen is het beste om te eten volgens het  Paleo-lifestyle.

De afgelopen tweehonderd jaar zijn steeds meer mensen gaan lijden aan obesitas en een aantal typische westerse welvaartsziekten zoals hart- en vaatziektendiabetessommige soorten kanker en osteoporose. Volgens Frits Muskiet, hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische Analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt deze explosieve stijging veroorzaakt doordat onze genen nog uit de oertijd stammen en niet goed aangepast zijn aan onze huidige omgeving. Wat betekent dit in het kort?:

vlees (geen stilstaand, dit vervet. Wel vlees wat zwemt, vliegt of rent)
veel groenten en fruitOlie is erg belangrijk mn visolie. Bakken in kokosvet.
Wat niet? Koolhydraten; brood, pasta’s en aardappelen. en zuivel.

Schermafbeelding 2014-05-02 om 05.28.04
Waarom onze moderne voeding zoveel darmklachten veroorzaakt

Veel voorkomende darmklachten en chronische aandoeningen zoals een prikkelbare darm (het prikkelbaar darm syndroom of pds) zijn terug te leiden op onze voeding. We eten namelijk te veel producten waar ons lichaam van nature eigenlijk niet aan gewend is.

De mens heeft zich ontzettend snel geëvolueerd van rondtrekkende jager-verzamelaars tot de moderne mens die we nu zijn. Wat ook geëvolueerd is, is ons voedingspatroon. De oermens at voornamelijk zaken die men onderweg tegenkwam: mager vlees (de bioindustrie stond nog niet, dus vet gemeste dieren ook niet!), vis, fruit, wilde groenten en noten. Voedsel geprepareerd van zaken zoals granen(brood, pasta), peulvruchten (pinda’s e.d.) en zuivel

(melk, kaas) kwam pas veel later, toen de mens zich vaste plekken ging vestigen en de eerste boerderijen ontstonden. Om het nog niet eens te hebben over het fast food waar veel mensen zich tegenwoordig te goed aan doen!

Het is dan ook niet zo gek dat tegenwoordig steeds meer mensen last hebben van een voedselallergie, de ontwikkeling van ons voedsel is als het ware voor de menselijke evolutie uitgesprint. Een prikkelbare darm, een aandoening die veel darmklachten veroorzaakt, maar ook allerlei “gewone” darmklachten die incidenteel voorkomen, komen door de moderne voeding dieSchermafbeelding 2014-05-02 om 05.29.55we tot ons nemen. Een teveel daarvan kan leiden tot deze klachten, maar ook tot allergieën zoals lactose intolerantie (allergie voor zuivel) en glutenallergie (allergie voor gluten, veel voorkomend in granen zoals tarwe). Als iemand één van deze twee allergieën heeft, moet men abrupt stoppen met het nuttigen van het voedsel dat deze allergie veroorzaakt. Om van pds, een lactose intolerantie of een gluten allergie af te komen, is een dieet op basis van natuurlijke producten, zoals de oermens dat at, een uitstekende oplossing. Dit hoeft overigens helemaal niet smakeloos te zijn, aangezien onze verre voorvaderen dol waren op groenten, fruit, noten, zaden, eieren, vlees en vis. In ons DNA is dus al miljoenen jaren vastgelegd dat dit goede producten voor ons zijn, en daarom zal het eten hiervan je lichaam en je darmen snel terug in balans brengen wanneer je darmklachten ervaart.

Lees verder